Bij autodetailing gaat het erom de doffe en verbleekte lak die aan de carrosserie is vastgekleefd, te verwijderen en weer op zijn best te krijgen, bijna als nieuw. Met behulp van een buffer, spinbuffer of machinepolijstmachine wordt de lak gereinigd, polijstmiddel aangebracht en vervolgens enkele ogenblikken laten inwerken om de juiste glans te verkrijgen. Voor verschillende afwerkingen zijn verschillende producten nodig, en de basisreiniging en -detailing van auto’s is relatief eenvoudig. Bij een oudere auto moet de detailer echter voorzichtiger zijn, omdat zijn budget voor reiniging en styling beperkt is.

Nieuwe voertuigen worden geleverd met een door de fabrikant afgegeven zegel van bescherming tegen lakschade. Dit betekent dat het lakwerk wordt afgedekt nadat de verf is gestript, waarna de grondlaag wordt aangebracht. Later wordt een blanke lak aangebracht. Bij een nieuw voertuig is de blanke lak nog niet aangebracht, zodat het een kwestie is van wrijven en wassen, met gebruikmaking van een speciale lakreiniger.

Als een voertuig wordt verwaarloosd en verwaarloosd over een lange periode, zoals vijf jaar of meer, dan zal het lakwerk niet de afwerking en glans die het had kunnen bereiken en zal het gebruik van auto detailing diensten nodig hebben. Wanneer een voertuig verwaarloosd wordt, wordt het lakwerk beschadigd en moet het gerepareerd of vervangen worden. Het gebruik van een lakreiniger die is goedgekeurd en ontworpen voor de bescherming van gevoelige lak, naast het feit dat hij gemakkelijk te gebruiken is, kan helpen door de afwerking te herstellen en de diepte van de glans te herstellen.

Daarnaast is het gebruik en de waarde van de auto zelf erg belangrijk. Nieuwe voertuigen zullen over het algemeen meer waard zijn dan tweedehands voertuigen en zullen daarom een grotere waarde behouden wanneer het tijd is om te verkopen of te upgraden. Reparaties zijn vaak nodig na de introductie van een nieuw model, dus om de waarde van het voertuig te behouden en op te waarderen. Bij tweedehands auto’s is het vaak een liefhebber of een particuliere verkoper die het voertuig verkoopt. Zij zien misschien het nut niet in van het onderhoud en de opwaardering van het voertuig, omdat zij niet in staat zullen zijn een toekomstige investering te doen. In dat geval, als het voertuig wordt gebruikt zou het uiteraard meer onderhoud nodig hebben en dit kan de vervanging van alle klassieke auto-onderdelen omvatten, zoals remklauwen of een vervangen accupool. Als het gaat om detailing en onderhoud, zullen professionals de betrokken items reinigen, controleren en vervangen, en het voertuig inspecteren op tekenen van schade en corrosie.

Indien mogelijk voert de detailer een grondige inspectie uit om de huidige staat van het voertuig vast te stellen, voordat er detailingwerkzaamheden worden uitgevoerd. Dit zal de detailer informeren over de staat van het lakwerk en andere onderdelen, en hoe het is onderhouden. Dit betekent op zijn beurt dat de waarde wordt behouden en verbeterd, wat betekent dat toekomstige handel waarschijnlijker is. Elke beschadiging of verslechtering van de lak die is gerepareerd, zal in het inspectierapport worden vermeld, en de detailer zal de nodige maatregelen nemen alvorens de reparatie uit te voeren.

Als het voertuig aanzienlijke schade heeft opgelopen bij een ongeval, dan zal de detailer onmiddellijk de werkzaamheden structureren om het voertuig in zijn vroegere toestand te herstellen. Airbagsystemen worden gecontroleerd en indien nodig gerepareerd. Later zal de carrosserie worden aangepakt volgens alle Amerikaanse normen, in overeenstemming met de Britse norm BS AU 145d, om ervoor te zorgen dat het voertuig weer rijklaar is. In de werkplaats wordt de checklist van vóór het ongeval gevolgd, zodat alle schade naar behoren wordt geregistreerd.

Natuurlijk zijn er veel meer technische details betrokken bij het detailen van een gebruikt voertuig. Veel van de panelen en andere sierdelen moeten worden gelicht en teruggeplaatst in de juiste, correcte kleur of als aanvulling op de nieuwe carrosserie. Er komt dus een zorgvuldige planning bij kijken, die de tijd en de kosten aanzienlijk vermindert en de waarde van het voertuig verhoogt wanneer het uiteindelijk wordt verkocht.

Detailing omvat het reinigen, polijsten, waxen, Ferrari blanke lak (verjongen), motor, interieur en controle. Deze technische aspecten kunnen het beste worden behandeld door hoog opgeleide specialisten, vandaar de reden voor een aparte industrie standaard opleiding voor detailing in de autohandel.

Lees meer…

Vergaderruimte Nijmegen

Workshop Nijmegen

Theater Nijmegen

Gerelateerde berichten